Medische Encyclopedie – Apotheek Poldervaart – Schiedam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Actinische keratose

Inhoud

Actinische keratose

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid. Het komt door veel zonlicht op de huid.

De plekjes zitten meestal op uw gezicht, uw handen of onderarmen. En boven op uw hoofd als u kaal bent. Op deze plekken komt het vaakst zonlicht.

1 op de 3 mensen ouder dan 50 jaar heeft 1 of meer van zulke plekjes.

Het is geen kanker.

Een ruw plekje kan vanzelf verdwijnen. Het kan ook opeens weer terugkomen. 

Er is een hele kleine kans dat een plekje langzaam verandert in huidkanker. Bij elk plekje heeft u per jaar een kans van 1 op 100 dat dat gebeurt.  
Als u veel plekjes heeft, is de kans wat groter. 

De ruwe plekjes komen door schade door zonlicht.

Door het zonlicht is de buitenste laag van de huid (de hoornlaag) anders geworden.

De kans op ruwe plekjes is groter als:

 • u jarenlang zonlicht op uw huid heeft gehad
 • u veel straling van hoogtezon, zonnebank of solarium heeft gehad 
 • uw huid in het verleden vaak door de zon is verbrand
 • u als kind veel in de zon was
 • u een lichte huid, lichte ogen, sproeten, lichtblond of rood haar heeft, en makkelijk verbrandt in de zon

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fluorouracil
Door fluorouracil gaat de huid ter plaatse kapot, waardoor een wond ontstaat. De keratose verdwijnt dan na enkele weken.

Imiquimod
Imiquimod versterkt de lichaamseigen afweer tegen de groei van huidcellen. Daardoor worden de afwijkende huidcellen opgeruimd.