Medische Encyclopedie – Apotheek Poldervaart – Schiedam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > ADHD bij volwassenen

Inhoud

ADHD bij volwassenen

Wat is adhd bij volwassenen?

Dit zijn de belangrijkste dingen die u merkt bij ADHD:

 • moeite om uw aandacht ergens bij te houden
 • erg druk zijn (hyperactief)
 • dingen doen zonder na te denken (impulsief)
 • problemen in uw leven, bijvoorbeeld thuis, op het werk en met andere mensen

U heeft deze klachten al vanaf dat u kind was.
ADHD begint dus al op kinderleeftijd. Toch kan het gebeuren dat u het pas ontdekt als u volwassen bent.

Volwassenen met ADHD hebben vaak minder last van het ‘druk zijn’ dan kinderen met ADHD.

Sommige mensen met ADHD zijn helemaal niet druk, maar stil en dromerig. Zij hebben alleen moeite met aandacht. Dit wordt soms ADD genoemd (dus zonder de H van hyperactief), maar dit is geen officiële naam.

ADHD is de afkorting van Attention-Deficit Hyperactivity Disorder.

We weten niet waar ADHD door komt. Wel is duidelijk dat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere.

Sommige mensen denken dat ADHD komt door wat iemand eet. Bijvoorbeeld door veel suiker of kleurstoffen. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk komt ADHD niet door wat iemand eet. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Probeer de klachten van ADHD te leren herkennen bij uzelf.
 • Lees erover, kijk bij Meer informatie. Zo begrijpt u uw klachten en problemen beter.
 • Zorg voor een rustige werkplek.
 • Geef uw dag structuur. Bijvoorbeeld door dit te doen:
  • altijd rond dezelfde tijden opstaan, eten en gaan slapen
  • spullen op dezelfde plek leggen
  • in uw agenda zetten wat u die dag gaat doen en hoe lang die dingen duren

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Medicijnen voor ADHD zijn hulpmiddelen; de aandoening verdwijnt er niet door. Wel zullen de klachten minder extreem zijn, waardoor bijvoorbeeld gedragstherapie beter werkt.

Stimulerende middelen
Hoe stimulerende middelen precies werken bij ADHD, is niet bekend. Toch lijken ze positief te werken bij mensen met ADHD. Dat komt doordat ze ervoor zorgen dat er meer dopamine en noradrenaline (stoffen die het lichaam zelf maakt) in de hersenen vrijkomen. Daardoor is het makkelijker om de aandacht vast te houden.

Voorbeelden van stimulerende middelen zijn methylfenidaat, dexamfetamine en lisdexamfetamine. Deze medicijnen zijn minder goed onderzocht bij volwassenen met ADHD dan bij kinderen met ADHD. Hoe goed deze medicijnen werken bij volwassenen is daarom nog niet bekend.

Atomoxetine
Hoe atomoxetine werkt bij ADHD is niet precies bekend. Het versterkt de werking van een stof in de hersenen, noradrenaline. Noradrenaline speelt een rol bij het vasthouden van de aandacht.

Bupropion
Hoe bupropion werkt bij ADHD, is niet precies bekend.